شاید شما نیز این روزها در شبکههای مجازی، فیلمی تبلیغاتی را که به داوطلبان توصیه میکند پیش از شرکت در آزمون سراسری ۹۷، این فیلم را حتماً ببینند و با ارتباط با مؤسسۀ مورد نظر، از سؤالهای احتمالی یا بسیار شبیه به کنکور ۹۷ مطلع شوند، دیده باشید؛ فردی که مدعی است با مطالعۀ سؤالهای آنها که جزوهای طلایی و فوق سرّی است! داوطلبان کاملاً برای آزمون سراسری آماده میشوند؛ زیرا طراحان سؤالهای این جزوه، دارندگان رتبههای تک رقمی آزمون سراسری و استادان درجه یک ایران هستند که کوله باری از تجربه را بر دوش دارند، و وقتی این دو گروه در کنار هم مجموعه سؤالاتی را تهیه میکنند، جزوهای ارایه میشود که با مطالعۀ اندک آن میتوان به ۳۰ درصد سؤالهای آزمون سراسری پاسخ داد! همچنین این فرد، مدعی است که اگر داوطلبی با برنامه این مؤسسه پیش برود و مطالعه و انگیزه کافی داشته باشد و این جزوه اورژانسی را نیز تهیه کند تا کاملاً نیازهای آموزشیاش برطرف شود، کار تمام است و درصد پاسخگویی او بالا میرود و تا ۷۰ درصد هم خواهد رسید و رشتۀ خوب از آن وی خواهد بود!
متاسفانه هر ساله بعد از تعطیلات نوروز، که به آزمون سراسری نزدیک میشویم، بازار فرصتطلبان گرم میشود؛ برخی از افرادی که با تبلیغات مختلف، تلاش میکنند تا داوطلبان را، بخصوص کسانی را که مطالعۀ کافی و دقیقی نداشتهاند، به خود جذب کنند و به آنها بقبولانند که به یاری آنها و بدون تلاش و کوشش بسیار، در همین فرصت باقی مانده میتوانند موفق گردند و رتبۀ خوبی نیز کسب کنند.
کافی است به نمایشگاه بینالمللی کتاب که هر ساله در اواسط اردیبهشت ماه برگزار میشود، نیز سری بزنید تا شاهد وجود غرفههای متعددی باشید که به شما اعلام میکنند که سؤالهای احتمالی آزمون سراسری را دارند! یا سی دیها و کلاسهایی را تبلیغ میکنند که میتوانید به کمک آنها، بدون داشتن دانش و فقط با مهندسی معکوس، به سؤالهای آزمون سراسری پاسخ صحیح بدهید! و در نهایت کتابهایی را معرفی میکنند که به گفته آنها، فلان رتبۀ برتر فقط با بهرهگیری از آن کتابها، نتیجه گرفته و موفق شده است!
این در حالی است که تمامی دارندگان رتبههای برتر آزمون سراسری، از دانشآموزان توانمند و کوشای آموزش و پرورش هستند که در طی سالهای تحصیلی خود، همیشه نمرات خوبی کسب کردهاند، و اگر هم استثنایی وجود داشته باشد، به دلیل شرایط خاص خانوادگی و شخصی فرد مورد نظر بوده، و چنین فردی نیز بیشک تلاش بیشتری نسبت به سایر داوطلبان داشته تا بتواند ضعفها و کمبودهایی را که در دوران تحصیل داشته است، جبران نماید، و به هیچ وجه این گونه نیست که داوطلبی بتواند طی دو یا سه ماه آخر، به یاری مؤسسهای آموزشی یا افرادی خاص، و بینیاز از مطالعۀ مستمر و مداوم، رتبۀ خوبی کسب کند و در کدرشته محلی که مورد استقبال تعداد زیادی از داوطلبان است، پذیرفته شود.
از سوی دیگر، سازمان سنجش آموزش کشور معتقد است که سؤالهای آزمون سراسری در راستای کتابهای درسی است، و در نتیجه هر دانشآموز کوشایی وقتی کتابهای درسی را مطالعه میکند، در واقع به سؤالهای احتمالی کنکور پی میبرد؛ پس اگر مؤسسه یا آموزشکدهای، دو نمونه سؤال روبروی شما میگذارد که یکی سؤال مؤسسۀ مورد نظر و دیگری سؤال آزمون سراسری است و میگوید که فقط اعداد جابجا شده و اصل سؤال یکی است، باید به او گفت که با خواندن کتاب درسی هم میتوان با چنین سؤالهایی روبرو شد و در واقع آن مؤسسه «شقالقمر» نکرده است!
سخن آخر اینکه ما هم قبول داریم که درس خواندن سخت است، و افرادی که تبلیغ میکنند و میگویند در یک ماه آخر معجزه میکنند، نیز فریبنده و اغوا کننده هستند؛ اما واقعیت جز این نیست که تنها راه حل برای موفقیت در آزمون سراسری، درس خواندن است و هدف این تبلیغها، فقط سوء استفاده از امیدها و آرزوهای داوطلبانی است که میخواهند بدون رنج و زحمت به نتیجه برسند.
به یاد داریم که چند سال پیش، مؤسسهای تبلیغ میکرد که داوطلبی با ضعف درسی بسیار، از دی ماه به یاری مؤسسۀ مورد نظر شروع به مطالعه کرده و در نهایت در رشتۀ دندانپزشکی پذیرفته شده است؛ اما وقتی به بررسی این ادعا پرداختیم، متوجه شدیم که داوطلب مورد نظر، اصلاً مجاز به انتخاب رشته محلهای روزانه و شبانه نشده و صرفاً در یکی از رشتههای بدون آزمون دانشگاه پیامنور یکی از استانها پذیرفته شده است!
میخواهیم بگوییم که نباید فریفته تبلیغات رنگین رسانههای مجازی و شبکههای اجتماعی شد و وقت و پول خویش را صرف آنها کرد. درست است که اگر شما از همین امروز شروع به مطالعه جدی و دقیق کتابهای درسی خود کنید، شاید نتوانید در کدرشته محل ایدهآل خود پذیرفته شوید، اما بدون شک، هنگام شرکت در جلسه آزمون سراسری، وضعیت علمی و روحیتان بهتر از امروز خواهد بود، و در نهایت رتبه بهتری کسب خواهید کرد. همچنین فردی که با تلاش و پشتکار خود وارد دانشگاه شود، در دانشگاه نیز از نظر علمی، وضعیت بهتری خواهد داشت و میتواند از تحصیلات دانشگاهی خود برای رسیدن به موقعیت اجتماعی بهتر و کسب درآمد خوب، بهره بیشتری ببرد.