در قسمت قبلی از سری مقالات راه دانشگاه گفتیم که همزمان با تلاش برای پیشرفت، به انگیزه هم نیاز دارید و باید انگیزهی خود را در سطح بالا حفظ کنید. قبل از اینکه عوامل مؤثر در افزایش انگیزه را شرح دهم باید عوامل کاهندهی انگیزه را بشناسید و برطرف کنید. قسمت قبل، 2 عامل را توضیح دادم و در این قسمت به ادامهی آن میپردازم:
3- عقاید منفی: داوطلب کنکور تلاش خود را میکند ولی هرگز به آینده خوشبین نیست و مدام به بدترین نتیجه فکر میکند و به اصطلاح منفینگر است. این عقاید ناشی از این موارد است: رفت و آمد با افراد منفینگر، گفتوشنود حرفهای منفی، دیدن برنامههای منفی و ناامیدکننده و قرار گرفتن در موقعیتهای منفی.
عقاید خود را دگرگون کنید تا زندگیتان دگرگون شود یا به قول مولانا: جان چو دیگر شد، جهان دیگر شود.
4- بدبینی: داوطلب کنکور تمایل عجیبی به این دارد که تمام چیزهای خوب و ارزشمندش را زیر سؤال ببرد و از آنجا که در زندگی هیچ چیز در حد کمال نیست، فرد میتواند همیشه در هر موردی یک عیب بیابد. سپس آن عیب و نقطه ضعف را آنقدر بزرگ جلوه میدهد که نقاط قوتش نیز تحتالشعاع قرار میگیرند. بدبین در هیچ نبردی پیروز نمیشود.
5- سرخوردگی: داوطلب کنکور مدام احساس ناچیز بودن میکند و احساس میکند که از همه دوستان و رقبای خود عقبتر است و هرگز و تحت هیچ شرایطی نمیتواند به هدفش برسد. وقتی زمین خوردهها به پا خیزند، آسمان در برابر آنها سر فرود میآورد.
6- تعللورزی و شانه خالی کردن: داوطلب کنکور پس از کسب نتیجهای نسبتاً پایین در آزمون آزمایشی یا امتحان مدرسه، خود را میبازد و دیگر مثل قبل تلاش نمیکند و احساس میکند که دنیا به آخر رسیده است. نخستین گام برنده شدن این است که خودت را شکست ندهی.
7- کمبود وقت: داوطلب کنکور یک حالت فکری برای خود ایجاد کرده با این مضمون که: دیگر وقت نیست و زمان از دستم رفته و کار از کار گذشته است. برای کسی که هدفی عالی دارد هیچگاه دیر نیست.
8- استعداد: داوطلب کنکور فکر میکند فقط افراد بااستعداد به هدفشان میرسند و پشتکار هیچ نقشی در موفقیت ندارد، (در مورد استعداد و پشتکار، مقالهی ویژهای برای شما در نظر گرفتهام). موفقیت، 99% پشتکار است و 1% استعداد!
9- بهانهگیری: داوطلب کنکور مدام برای تلاش نکردن و نتیجه نگرفتن خود بهانه میآورد و دیگر عوامل را برای عدم موفقیت خود بهانه میکند. بهانهگیری بزرگترین هنر افردی است که نمیخواهند پیروز شوند.
اینها عوامل کاهندهی انگیزه هستند. تمام تلاش خود را بکنید تا هر 9 عامل را از خودتان دور سازید. از همین حالا شروع به تغییر کنید و بدانید که موفقیت در انتظار شماست. در قسمت بعد، راههای کلیدی افزایش انگیزه را خدمتتان ارائه میدهم.
"تقدیر، تقویم افراد عادی است، ولی «تغییر» تدبیر اشخاص عالی است."