اگر شما درس های خود را مرتب مطالعه کرده باشید فقط نیاز به خواندن نکات مهم مبحثها خواهید داشت و به برنامهریزی فشرده و منسجمی نیاز نخواهید داشت. در غیر این صورت یک برنامهریزی کامل میتواند شما را در دستیابی به موفقیت، همراهی کند؛ بنابراین برای مواجهه با امتحان، باید برنامهریزی کرد.
پس از اینکه برنامهی امتحانی را به شما دادند و از تاریخ آن آگاه شدید در اولین فرصت و بدون اتلاف وقت، برنامهی مطالعهی خود را با دقت هرچه تمامتر تنظیم کنید. برنامه را باید طوری طرح کنید که فرصت کافی برای مطالعهی مستمر دروس امتحانی مورد نظر داشته باشید.
در بین ساعات مطالعه باید سه نکته کلیدی زیر را رعایت کنید:
اول: زمانی را برای مرور نکتهها و جمعبندی مطالب خواندهشده در نظر بگیرید؛ زیرا هر چه بیشتر معلومات خود را مرور کنید بیشتر قادر به جذب مطالب جدید و نکات تازه خواهید بود.
دوم: زمانی (مثلاً ده دقیقه) را برای استراحت در نظر بگیرید؛ زیرا هرچه زمان پیش میرود، یادآوری مطالب خواندهشده رو به کاهش میرود، مگر اینکه به حافظهی خود استراحت منظم بدهید.
سوم: در برنامهریزی خود چند درس مختلف اعم از عمومی- پایه (اختصاصی) را بگنجانید یا حداقل بکوشید که موضوع مطالعهی خود را عوض کنید؛ زیرا خواندن یک درس خاص بیش از چند ساعت باعث خستگی خواهد شد.
نکات تکمیلی:
پس از اینکه چارچوب برنامهی درسی خود را تنظیم و ساعتها و درسها را مشخص کردید فوراً شروع به مطالعه کنید و وسواس به خرج ندهید، فقط فوراً شروع کنید. هر فکر مزاحمی را که به مغزتان خطور کرد با قاطعیت از خود دور کنید و به خود تلقین کنید که آدم قوی و باارادهای هستید.
در حین مطالعه، زیر نکات مهم خط بکشید و پس از پایان هر بخش، فرمولها و تعریفهای کلیدی و مهم را به صورت خلاصه در یک ورق کاغذ یادداشت کنید؛ زیرا برای مرور دوباره، همین یادداشتها کافی هستند. اگر در درسی ضعیف هستید نگویید آن درس سخت است. به همشاگردیهای خود نگاه کنید، کسانی هستند که این درس برایشان آسان است و بالعکس درسی که برای شما آسان است برای آنها مشکل است. پس به دنبال نقاط ضعف و اشکالات خود در آن درس بگردید و اشکالات خود را با کمک دوستان و دبیرانتان رفع کنید.
سر جلسهی امتحان نیز به خود قوت قلب دهید و تلقین کنید که میتوانید به تمام سؤالات پاسخ دهید. نام و مشخصات خواستهشده را بنویسید و آن گاه نگاهی سریع اما دقیق بر تعداد سؤالات و زمان دادهشده و کیفیت سؤالات و بارم هر کدام بیندازید و سعی کنید ابتدا به سؤالاتی پاسخ دهید که: اولاً مطمئن هستید خوب میدانید و ثانیاً بارم بیشتری دارند. دقت کنید سؤالها را کامل بخوانید. درست خواندن فعل جملات بسیار مهم است. بدون وقفه به سؤالات پاسخ دهید، البته خونسردی خود را نیز حفظ کنید. اگر جواب پرسشی را نمیدانید یا فراموش کردهاید، دست و پای خود را گم نکنید؛ فقط یک علامت کنار آن بگذارید و به سراغ سؤال بعدی بروید. پس از پاسخ دادن به سایر سؤالات اگر وقت داشتید به آن سؤال برگردید.