بعد از پایان امتحانات دی ماه، معمولاً دانشآموزان به دلیل امتحانات پی در پی و دغدغه و نگرانیهایی که بابت کنکور سراسری دارند، دچار نوعی خستگی و دلزدگی میشوند. همچنان که داوطلبان عزیز پشت کنکوری هم به دلیل مطالعه مستمر و طولانی، تقریباً قبل از عید، دچار خستگی میگردند.
این کسالت و خستگی ناشی از مطالعه، هر ساله در بین تعداد زیادی از داوطلبان شایع است؛ به گونهای که مشاوران و معلمان را برآن داشته است تا چاره ای برای این مشکل بیندیشند. لازم است که شما عزیزان کنکوری بدانید که خستگی، یکی از عوامل بروز کم کاری و استرس است و باید این مشکل را به شیوه مناسبی حل کرد.
برای رفع این مشکل میتوانید پیشنهادهای زیر را که در چند بخش خدمت شما ارایه خواهیم کرد مطالعه کرده و بسته به شرایط خودتان، یک یا چندین راهکار را مورد استفاده قرار دهید.
۲- مثبت اندیش باشید
یکی از بهترین کارها، چه برای جلوگیری از خستگی روحی و چه جسمی، داشتن روحیه عالی و مثبت اندیشی در روند کاری است که پیشِ رو دارید. مثبت اندیشی، به شما کمک میکند تا نیروهای خوب و انرژیهای مثبت همراهتان باشد و شما را برای مطالعه و رسیدن به هدف، تشویق و یاری نماید. هر روز که از خواب بیدار میشوید، روزتان را با یک جمله امیدبخش و تصویر زیبایی که از رسیدنتان به اهداف مورد نظرتان خلق کردهاید، شروع کنید و با امید و مثبت اندیشی ادامه دهید.
به خود بگویید که باهوش، کوشا، قوی و خوش شانس هستید و میتوانید به اهداف مورد نظرتان دست پیدا کنید. شاید در ابتدا متوجه نیرو و تاثیر این جملات نشوید، اما وقتی بمرور این جملات را مهمان مغزتان کنید، همین باور هم به شما راه پیدا میکند، و مطمین باشید که بسیار کمتر از قبل خسته خواهید شد.
۳- به تغذیه خود توجه کنید
تغذیه، یکی از مهمترین مقولهها، برای همه انسانها و بخصوص شما کنکوریهای عزیز است؛ با این همه، این مساله از آن مواردی است که در میان بیشتر داوطلبان، کمترین توجه را به خود جلب میکند؛ مثلاًبسیاری از شماداوطلبان عزیز، وقتی تصمیم به مطالعه میگیرید، به صورت یک بعدی و افراطی دست به انجام این کار میزنید و تصور میکنید که باید از زمانی که در دست دارید نهایت استفاده را ببرید و به همین دلیل به تغذیه خود اصلاً توجهی نمیکنید و از تجدید انرژی و غذا خوردن غافل میشوید؛ درحالی که همین موضوع، یکی از عوامل خستگی شماست؛ البته، به این موضوع نیز باید اشاره کنیم که برخی از عزیزان داوطلب هم به اشتباه گمان میکنند که یادگیری مباحث کنکور، نیازمند خوردن حجم زیادی از مواد غذایی پرکالری است؛ بدون اینکه بدانند استفاده از غذای زیاد یا مواد غذایی پر کالری، یکی از عوامل خستگی است.
گروهی از داوطلبان، بخصوص عزیزانی که به مطالعه شبانه عادت دارند، معمولاً برای اینکه بتوانند تا پاسی از شب بیدار بمانند، به خوردن مواد کافیین دار، مانند قهوه مبادرت میکنند، و البته در این بین، عده ای در انجام این کار افراط می کنند. باید به این مساله مهم و کلیدی خوب توجه داشته باشید که مصرف زیاد مواد کافیین دار از عوامل اصلی بروز خستگی به شمار می رود؛ پس سعی کنید که اولاً ساعات خواب و بیداری خود را به سمت بیداری در ساعات اولیه صبح (مثلاً ساعت ۵-۶) و خواب در ساعات اولیه شب (مثلاً ساعت ۹-۱۰) سوق دهید، و دوم اینکه مصرف این مواد را تا حد امکان به حداقل برسانید.
منبع:هفته نامه پیک سنجش