زمانی که داوطلبان به ایستگاه دین و زندگی در مسیر طولانی آمادگی برای کنکور سراسری میرسند، واکنشهای متفاوتی از خود نشان میدهند. عدهای احساس میکنند که سه کتاب فقط خواندنی پیشرو دارند که با حفظ کردن مفاهیم، آن هم در ایام نزدیک به کنکور میتوانند بر این آزمون فائق آیند و یا به این درس اهمیت نمیدهند و خیلی راحت از کنار این درس رد میشوند .
اما دسته دیگر، افرادی هستند که با علم به خطیربودن تکلیف و مسؤولیت خود، مانند دیگر مباحث مورد بررسی خویش، جایگاه خاص و نقش تعیینکنندهای برای معارف در برنامهی کوتاه مدت و دراز مدت خود قائل هستند. این گروه از دوستان، میدانند که در چند سالهی اخیر بالاخص دو سال گذشته، دستیابی به درصد کامل (100٪) تقریباً کاری سخت و شاید دور از دسترس بوده است. علاوهبر این، دیگر خود را مواجه با یکسری سؤالات کلیشهای و حفظی محض نمیدانند. ایشان به این باور رسیدهاند که سؤالات مربوط به آیات و تا اندازهای روایات چه نقش ویژهای در نتیجهگیریشان دارد، سؤالاتی که مبتنی بر تسلط کامل بر مفاهیم کتاب با درک بالا از این مفاهیم طرح میشود.
ضریب 3، سؤالات مفهومی اما در چارچوب کتاب، حجم سنگین 42 درس گنجاندهشده در سه کتاب و ایفای نقشی تعیینکننده در رتبههای داوطلبان آزمون سراسری ، دست به دست هم میدهند تا این درس برای دانش آموزان و داوطلبان اهمیت بسیار زیادی پیدا کند و به دنبال روش های صحیح مطالعه این درس باشند. مطالب زیر، پاسخ به سؤالاتی است که برای بیشتر دانشآموزان و داوطلبان کنکور در این زمان ایجاد میشود.
کتب درسی دین و زندگی، بیشترین مورد استفاده را بین داوطلبان دارد. ولی باز هم اشکالاتی در مطالعهی آن دیده میشود ، مثلا" خود کتاب دین و زندگی را کاملا" سطحی ، طوطیوار حفظ میکنند . به همهی اسمها و کتابها و تاریخها و آیهها توجه نمیکنند ، پس حتی همین دین و زندگی به ظاهر ساده را هم باید بهتر از اینها بخوانیم .اما به چه صورت:
همهی درسهای کتاب دین و زندگی را خیلی خوب و با دقت هرچه تمامتر بخوانیم و یاد بگیریم .
سعی کنیم عربی و فارسی تمام آیهها را و اینکه این آیه یا حدیث در مورد چه موضوعی است را خوب یاد بگیریم و به خاطر بسپاریم .
تمام اسامی و نام کتابها و تاریخهای مهم را که حتی در زیر نویس آمده ، به خاطر بسپاریم .
مسالهی اصلی بسیاری از داوطلبان برای دین و زندگی فراموش کردن آن است نه خواندن آن
زود به زود دروس خوانده شده را دوره کنید و تستهای آنها حداقل یک هفته پس از آخرین دوره بزنید.
بهتر است دوره فقط از روی کتاب درسی خودتان باشد ، چون وقتی شما برای اولین بار از روی کتاب درسی مطلب را حفظ کردهاید ، دقیقا" در حافظه ی بینایی شما شکل و رنگ و طرح و مطالب آن صفحه حک میشود ، پس اگر دوره هم همیشه از روی یک منبع باشد ، میتواند به یاد آوری توسط حافظهی بینایی کمک قابل توجهی کند .
از خواندن جزوات خلاصه شده و گلچین شدهی دین و زندگی بپرهیزید ، زیرا خط به خط کتاب و حتی زیر نویسها بسیار مهم هستند و در آزمون سراسری مورد سوال واقع خواهند شد.
احکام را ابتدا خوب یاد بگیرید و بعد حفظ کنید ، زیرا که جملات دروس احکام کمی ثقیل هستند و اگر شما درست حکم را متوجه نشوید ، قطعا" تست را اشتباه خواهید زد .
از چه زمانی مطالعهی دین و زندگی را آغاز کنیم؟
دین و زندگی یا به اصطلاح خودمان معارف، از دروسی است که نیازمند مطالعه پیوسته و مستمر میباشد. پس برای شروع از همین الآن مناسب است و تأخیر در آن موجب ضرر و عدم امکان جبران زمان از دست رفته خواهد بود.
از چه کتابی، کار مطالعه را شروع کنیم؟
همانطور که گفته شد بهتر است مطالعه تنها از روی یک منبع باشد. شروع کردن با کتاب دین و زندگی 2 یا 3 بستگی به برنامهریزی داوطلب دارد.کتاب پیش دانشگاهی با توجه به دروس مفهومی خود در زمینه توحید، بیشتر توجه دانش آموزان را به خود جلب می کند ،ولیکن تحت هیچ شرایطی دروس پایه را نباید فراموش کرد و با توجه به آن که این دروس جنبه حفظی دارند، کسب درصدهای بالا در آنها به مراتب سادهتر است.