کی تست بزنیم؟
آیا باید قبل از مطالعۀ یک درس تست زد و نکتههای درسی را در تست فراگرفت و سپس به سراغ مطالعۀ یک درس رفت؟ آیا باید یک بار روزنامهوار درس را خواند و بعد با زدن تست، نکتههای ظریف درسی را فراگرفت و همۀ آنها را در کتاب درسی یادداشت کرد؟ آیا باید اول درس را به طور مفهومی و تشریحی خوب فراگرفت و در زمینه مبحث مورد نظر، سؤال تشریحی حل کرد و بعد از تسلط کامل به آن درس یا مبحث، به سراغ تست رفت؟
واقعیت این است که نمیتوان یک نسخه مشترک برای همۀ داوطلبان پیچید، و در عمل هم میبینیم که بهترین رتبههای آزمون سراسری، در این زمینه، متفاوت عمل کردهاند؛ برای مثال، یاسمن میر، رتبۀ شش کشوری گروه آزمایشی علوم تجربی در آزمون سراسری سال ۹۶، برای مطالعۀ زیستشناسی به تست پایبند بود و میگفت: فقط یک بار روزنامهوار کتاب درسیام را میخواندم و سپس تستهای مرتبط با مبحث مورد نظر را میزدم و نکات تستی را مهم را در حاشیۀ کتاب درسیام یادداشت میکردم و دفعات بعد، کتابم را با همۀ نکات یادداشت شده مطالعه میکردم.
در مقابل، سید شایان پور میر بابایی، رتبۀ یک گروه آزمایشی علوم تجربی در آزمون سراسری در همین زمینه میگفت: زیستشناسی را به طور خیلی دقیق و مفهومی میخواندم و همه قسمتها و شکلهای کتاب را بررسی میکردم و سپس برای هر مبحث، تستهای زیادی حل میکردم.
همچنین عدهای معتقدند که نباید در تست زدن عجول بود و حداقل باید یک یا دو روز بین خواندن یک مطلب و حل تست آن، فاصله باشد تا اطلاعات خوانده شده، از حافظۀ کوتاه مدت به حافظۀ بلند مدت منتقل شود و سپس با تست زدن متوجه ضعفها و اشتباهات خود گردید؛ وگرنه، اگر بلافاصله تست زده شود، داوطلب، چون مطالب را در خاطر دارد، به راحتی میتواند بخش اعظم تستها را بزند و تصور میکند که تسلط لازم را در این زمینه کسب کرده است.
عدهای نیز میگویند که بعد از یاد گرفتن هر مطلب باید تست زد تا داوطلب متوجه شود که به نکات مهم و اصلی مبحث مورد نظر مسلط شده است یا خیر.